Kokusuz İlaçlama

 

Kokusuz ilaçlar, insanların ve canlıların mekanı terk etmesine gerek kalmadan yapılan ve kokusu olmayan ilaçlardır. Bu ilaçlar sağlık bakanlığı onaylı olup kesinlikle insan sağlığı üzerinde etkisi yoktur. Kokusuz ilaçlama sadece haşere gurubuna etki eder. İlaç uygulanan bölgeye siner ve haşereyi solunum yoluyla değil temas yoluyla imha eder.
Kokusuz ilaçlama ilacın su ile karışımından elde edilir ve sıvı püskürtme şeklinde uygulanır. Ofis işlemlerinde çalışma saatleri içerisinde uygulama yapılabilir. İşlem yapılan mekan ilaçlama işleminden sonra muhakkak bir saat havalandırılmalı ve lokal temizlik yapılmalıdır.Kokusuz İlaçlama Esnasında Mekanda Asla Bulunmaması Gerekenler

  • Astım – Bronşit Hastaları
    Hamile Kadınlar
    Çocuklar
    Evcil Hayvanlar

Havalandırma ve temizlik işlemleri bitmeden mekana girmemeliler.

Kokulu İlaçlama

 

Kokusuz ilaçlama uygulamasının yetersiz kalacağı, haşerelerin yoğun olarak görüldüğü bölgelerde çözüme daha hızlı varmak adına kokulu ilaçlama uygulaması yapılabilir. Yuva haline gelmiş mekanlarda kuluçka süreleri ve bir yumurtadan çıkan düzinelerce yavru göz önüne alınarak daha etkili ve hızlı bir çözüm için kokulu ilaçlamanın gerekliliği ortaya çıkar.
Kokulu ilaçlama yöntemi esnasında uygulamayı gerçekleştirecek personelin önlem alması gerektiği gibi kişilerinde mekanı kısa bir süre için – 4 ila 5 saat kadar – terk etmesi gerekmektedir. İşlem sırasında ilaçlanan alanda bulunan kişinin maske takması ve koruyucu kullanması gerekmektedir. Kokulu ilaçlama işlem esnasında solunması durumunda insan sağlığına oldukça zararlıdır ve solunmamalıdır.
Uygulama sonrasında ise bir iki saat kadar mekanı havalandırıp lokal temizlik gerçekleştirdikten sonra günlük yaşamınıza devam edebilirsiniz.
İlaçlama yapan firma mutlaka sağlık bakanlığı bünyesinde olmalıdır. İlaçlama yapacak firma personellerinin eğitimli ve belgeli olması gerekir.
Kokulu ilaçlama uygulamaları artık profesyonel firmalar tarafından geçtiğimiz yıllara oranla daha az kullanılmaktadır. Mevcut böcek türleri için kullanılabilecek çok sayıda kokusuz insektisitler bulunmaktadır ve Sağlık Bakanlığı tarım ilaçlarının ev/iş yeri ortamlarında uygulamasını da yasaklamıştır.

Jel İlaçlama Uygulaması

 

Jel uygulama ilaçlama teknolojisinin en gelişmiş adımlarından biridir. Jel uygulama tamamen kokusuz ve sağlıklı uygulama yöntemidir.
Jel ilaçlama ile ilaç uygulama alanında uzun süre kalır. Böylece haşereler tekrar üremeye yeltense bile ilaç sayesinde sorun kökten uzun vadeli bir şekilde çözülmüş olur. Hamam böceği, kalorifer böceği, alman böceği gibi… haşereler üzerinde yüzde yüz etkilidir. Bu tür haşere gurubu en fazla mutfak dolap içleri, kapı araları, piriz ve sıcak olan alanlarda yaşar. Jel uygulama bu alanlara damla şeklinde uygulanır, uygulamadan sonra haşereler bu yemi yer ve yuvasına taşır ve yuvadaki göremediğimiz sayıda haşereyi de imha ederler. Jel ilaçlama yöntemi 15 km’lik bir alanda etkili olur. Kullanılan ilaç yalnızca haşerelerin duyup, etkileneceği bir koku yayar. Bu sebeple insan sağlığına hiçbir etkisi yoktur.
Jel ilaçlama ön hazırlık ve ilaçlama sonrası temizlik gerektirmez, kesin sonuç verir, yaşam alanının görünmeyen yüzeylerine uygulanır, insan sağlığına zararlı değildir, uçma ve kokma yapmaz. Kalıcı çözüm ürettiği için ise daha uygun maliyetlidir.

Dezenfektan İlaçlama Uygulaması

 

Dezenfeksiyon, hastalık yapıcı organizmaların (patojenlerin) yok edilmesi veya etkisiz hale getirilmesi işlemidir. Sterilizasyon işleminden bu yönüyle ayrıdır. Dezenfektan ilaçlama yöntemi, günümüzde toplu ve yaşam alanlarında genellikle güneş görülmeyen alanlarda sıkça oluşan küf, mantar ve mikrobik canlılarda kullanılır.
Bazı uygulama alanları ;

  • Ameliyathaneler, Hasta Odaları, Ambulanslar, Bekleme Odaları, Acil Servis, Medikal Ekipmanlar, Muayene Odaları
  • Mutfaklar, Restoranlar, Yemek Salonları, Kafeteryalar, Soğutma Odaları
  • Gıda Tesisleri
  • Banyolar, Tuvaletler, Duşlar
  • Soyunma Odaları, Spor Salonları, Spor ve Çalışma Ekipmanları
  • Otel Odaları, Konferans Salonları
  • Gemi ve Uçak Kabinleri
  • Halılar ve perdeler
  • Fiberglas havalandırma kanalları
  • Ev, sanayi, kurumsal kullanım için üretilen sünger ve paspaslarda kullanılan poliüretan ve selüloz köpük
  • Kalorifer ocağı, klima, hava arıtma ekipmanları, otomobil, hava dolaşım sistemleri için hava filtreleri